Suszenie warzyw i owoców
Pozwala zachować właściwości produktów i uchronić je przed psuciem. Dzięki odprowadzeniu wilgoci, a później zapewnieniu odpowiednich warunków przechowywania, takie artykuły spożywcze mogą czekać długie lata, zanim zostaną zjedzone, a jednocześnie nie stracą nic ze swojego smaku i wartości odżywczych. W naszej firmie korzystamy z wydajnych suszarni, które potrafią przerobić nawet największe ilości produktów.
Suszenie konwekcyjne jest metodą powietrzno-owiewową, w której czynnikiem doprowadzającym ciepło do suszonego materiału oraz odprowadzającym od niego wilgoć jest gorące suche powietrze lub inny gaz. Suszarnie konwekcyjne to suszarnie, w których proces suszenia realizowany jest za pomocą ogrzanego czynnika suszącego, opływającego suszone warstwy materiału. Czynnikiem suszącym jest zazwyczaj ogrzane powietrze lub rozcieńczone spaliny. Suszarnie konwekcyjne to suszarnie o różnych konstrukcjach np. bębnowe, komorowe czy tunelowe. Promiennikowa Konwekcyjna Suszarnia Rotacyjna, Suszarnia Komorowa Konwekcyjna, Suszarnia Tunelowa Konwekcyjna to suszarnie konwekcyjne, jakie proponujemy Państwu w swojej ofercie.
Suszenie kontaktowe polega na doprowadzeniu ciepła do suszonego surowca poprzez zetknięcie materiału z powierzchnią grzejną. Suszarnie kontaktowe są to suszarnie, w których czynnikiem suszącym jest wymiennik ciepła. Suszenie kontaktowe może być realizowane w połączeniu z suszeniem konwekcyjnym. Regał Suszarniczy Kontaktowy, Suszarnia Rotacyjna Kontaktowa i Suszarnia Komorowa Kontaktowa to typowe suszarnie kontaktowe.
Suszenie promiennikowe to suszenie w podczerwieni - energia cieplna przekazywana jest produktowi suszonemu przez rurowe promienniki podczerwieni.Promienie podczerwone ma zastosowanie do suszenia mieszających się granulatów Promiennikowa Konwekcyjna Suszarnia Rotacyjna i Suszarnia Tunelowa Promiennikowa to suszarnie, w których stosuje się suszenie promiennikowe.
Suszenie próżniowe to suszenie kontaktowe w podciśnieniu. W podciśnieniu temperatura wrzenia wody opada nawet do 33°C. Podciśnienie ogranicza działanie tlenu na suszony materiał. W/w warunki suszenia pozwalają na otrzymanie produktu o bardzo wysokiej jakości. Zachowane walory odżywcze i smakowe suszu wyprodukowanego w suszarni próżniowej umieszczają susz próżniowy na bardzo wysokiej pozycji to suszarnia do produkcji suszu wysokiej jakości.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.