S2KKw
SUSZARNIA DWUKOMOROWA KONWEKCYJNA TACOWA
-
NAGRZEWNICA
elektryczna 9 kW
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
naprzemienny góra - gół
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch)
S2KKw
SUSZARNIA DWUKOMOROWA KONWEKCYJNA TACOWA
-
NAGRZEWNICA
elektryczna 9 kW
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
naprzemienny góra - gół
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch)
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw, ziół, konopi, grzybów, biomasy
Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80°C i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą kanałów wentylacyjnych umieszczonym na zewnątrz.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
KOMORA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego prędkość przepływu powietrza procesowego regulacja cyrkulacją powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI | intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 6 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-30* |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 9 |
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA | [m3/h] | 750 |
TEMPERATURA POWIETRZA | [°C] | ≤ 80 |
LICZBA TAC | [szt.] | 2 x 10 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 10 |
WYMIARY | [mm] | 1400/2000/2000 |
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw, ziół, konopi, grzybów, biomasy
Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80°C i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą kanałów wentylacyjnych umieszczonym na zewnątrz.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
KOMORA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego prędkość przepływu powietrza procesowego regulacja cyrkulacją powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI | intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 6 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-30* |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 9 |
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA | [m3/h] | 750 |
TEMPERATURA POWIETRZA | [°C] | ≤ 80 |
LICZBA TAC | [szt.] | 2 x 10 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 10 |
WYMIARY | [mm] | 1400/2000/2000 |
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK
wartość orientacyjna
- jabłko plastry | 2 x 25 kg
- owoce jagodowe | 2 x 50 kg
2 x 25 kg
jabłko plastry
2 x 50 kg
owoce jagodowe