s2kkw

S2KKw

SUSZARNIA DWUKOMOROWA KONWEKCYJNA TACOWA 

  • NAGRZEWNICA

    elektryczna 9 kW

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    naprzemienny góra - gół

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch)

s2kkw

S2KKw

SUSZARNIA DWUKOMOROWA KONWEKCYJNA TACOWA 

  • NAGRZEWNICA

    elektryczna 9 kW

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    naprzemienny góra - gół

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch)

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw, ziół, konopi, grzybów, biomasy

Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80°C i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą kanałów wentylacyjnych umieszczonym na zewnątrz.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

IZOLACJA

wełna mineralna

 
STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

prędkość przepływu powietrza procesowego

regulacja cyrkulacją powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

6

CZAS SUSZENIA

[h]4-30*

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]9

NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA

[m3/h]750

TEMPERATURA POWIETRZA

[°C]≤ 80

LICZBA TAC

[szt.]2 x 10

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]10
WYMIARY

[mm]

1400/2000/2000

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw, ziół, konopi, grzybów, biomasy

Proces suszenia zachodzi w temperaturze do 80°C i polega na przejmowaniu wilgoci z suszonego materiału przez strumień powietrza o odpowiedniej temperaturze. Ogrzane powietrze jest rozprowadzane za pomocą dyfuzorów z nawiewnikami rozlokowanymi wzdłuż komory. Przepracowane powietrze po wchłonięciu wilgoci odprowadzane jest za pomocą kanałów wentylacyjnych umieszczonym na zewnątrz.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

IZOLACJA

wełna mineralna

 
STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

prędkość przepływu powietrza procesowego

regulacja cyrkulacją powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

6

CZAS SUSZENIA

[h]4-30*

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]9

NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA

[m3/h]750

TEMPERATURA POWIETRZA

[°C]≤ 80

LICZBA TAC

[szt.]2 x 10

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]10
WYMIARY

[mm]

1400/2000/2000

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK

wartość orientacyjna

2 x 25 kg

jabłko plastry

2 x 50 kg

owoce jagodowe