
SWK
SUSZARNIA | KOMOROWA KONWEKCYJNA |WÓZKOWA
-
NAGRZEWNICA
gaz | olej | pellet | para | woda
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
naprzemienny góra - gół
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch)

SWK
SUSZARNIA KOMOROWA KONWEKCYJNA WÓZKOWA
-
NAGRZEWNICA
gaz | olej | pellet | para | woda
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
naprzemienny góra - gół
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch)
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół, konopi, grzybów, biomasy, a także do innych materiałów spoza branży spożywczej
Suszenie materiału odbywa się w trybie ciągłym lub porcjowym w komorze suszarni na wózku lub wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
KOMORA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
WÓZKI | stal nierdzewna, koła poliamidowe | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
| ||
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego prędkość przepływu powietrza procesowego regulacja cyrkulacją powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY | temperatura powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI
| intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
| ||
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 33-100 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-30* |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 50 – 150 |
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA | [m3/h] | 750 |
TEMPERATURA POWIETRZA | [°C] | 80 |
LICZBA WÓZKÓW | [szt.] | 1 – 3 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 27 – 81 |
WYMIARY | [mm] | 1751/1500/3760 – 1 wózkowa 1751/2000/3760 – 2 wózkowa 1751/2400/3760 – 3 wózkowa |
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół, konopi, grzybów, biomasy, a także do innych materiałów spoza branży spożywczej
Suszenie materiału odbywa się w trybie ciągłym lub porcjowym w komorze suszarni na wózku lub wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
KOMORA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
WÓZKI | stal nierdzewna, koła poliamidowe | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
| ||
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| temperatura powietrza procesowego prędkość przepływu powietrza procesowego regulacja cyrkulacją powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY | temperatura powietrza procesowego wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI
| intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
| ||
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 33-100 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-30* |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 50 – 150 |
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA | [m3/h] | 750 |
TEMPERATURA POWIETRZA | [°C] | 80 |
LICZBA WÓZKÓW | [szt.] | 1 – 3 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 27 – 81 |
WYMIARY | [mm] | 1751/1500/3760 – 1 wózkowa 1751/2000/3760 – 2 wózkowa 1751/2400/3760 – 3 wózkowa |
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK
wartość orientacyjna
- jabłko plastry | 135 - 405 kg
- owoce jagodowe | 270 - 810 kg
135 - 405 kg
jabłko plastry
270 - 810 kg
owoce jagodowe