swk

SWK

SUSZARNIA | KOMOROWA KONWEKCYJNA |WÓZKOWA 

  • NAGRZEWNICA

    gaz | olej | pellet | para | woda

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    naprzemienny góra - gół

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch)

swk

SWK

SUSZARNIA KOMOROWA KONWEKCYJNA WÓZKOWA 

  • NAGRZEWNICA

    gaz | olej | pellet | para | woda

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    naprzemienny góra - gół

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch)

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół, konopi, grzybów, biomasy, a także do innych materiałów spoza branży spożywczej

Suszenie materiału odbywa się w trybie ciągłym lub porcjowym w komorze suszarni na wózku lub wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

WÓZKI

stal nierdzewna, koła poliamidowe

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

prędkość przepływu powietrza procesowego

regulacja cyrkulacją powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

33-100

CZAS SUSZENIA

[h]

4-30*

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

50 – 150

NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA

[m3/h]

750

TEMPERATURA POWIETRZA

[°C]

80

LICZBA WÓZKÓW

[szt.]

1 – 3

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

27 – 81

WYMIARY

[mm]

1751/1500/3760 – 1 wózkowa

1751/2000/3760 – 2 wózkowa

1751/2400/3760 – 3 wózkowa

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół, konopi, grzybów, biomasy, a także do innych materiałów spoza branży spożywczej

Suszenie materiału odbywa się w trybie ciągłym lub porcjowym w komorze suszarni na wózku lub wózkach suszarniczych ustawionych szeregowo na torowisku. Proces suszenia polega na naprzemiennym doprowadzaniu ogrzanego powietrza pod każdą tacę suszarniczą przez nawiewniki dyfuzorów umieszczonych w bocznych ścianach komory suszenia. Przepracowane powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz komory przez kanał wylotowy. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

WÓZKI

stal nierdzewna, koła poliamidowe

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

prędkość przepływu powietrza procesowego

regulacja cyrkulacją powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

33-100

CZAS SUSZENIA

[h]

4-30*

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

50 – 150

NATĘŻENIE PRZEPŁYWU POWIETRZA

[m3/h]

750

TEMPERATURA POWIETRZA

[°C]

80

LICZBA WÓZKÓW

[szt.]

1 – 3

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

27 – 81

WYMIARY

[mm]

1751/1500/3760 – 1 wózkowa

1751/2000/3760 – 2 wózkowa

1751/2400/3760 – 3 wózkowa

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK

wartość orientacyjna

135 - 405 kg

jabłko plastry

270 - 810 kg

owoce jagodowe