POMIDORY SUSZONE KONWEKCYJNIE

Te piękne, kolorowe suszone pomidory powstały w jednej z naszych suszarni: https://conveco.pl/oferta/maszyny/suszarnie-komorowe-tacowe/

Pomidor jest jednym z najwdzięczniejszych surowców w suszarnictwie. Nie wymaga zaawansowanych technologii przetwórczych, aby przeistoczyć się w skoncentrowane źródło wielu cennych składników odżywczych przy zachowania długiego okresu przydatności do spożycia. Pomidory zawierają likopen – przeciwutleniacz odpowiedzialny za czerwoną barwę pomidorów oraz posiadający szereg prozdrowotnych właściwości. Poza sezonem na pomidory, idealnym źródłem likopenu jest ich suszona postać. Na rynku spotkać można suszone pomidory sprzedawane zarówno w formie suchej, jak i w zalewie oleju słonecznikowego, rzepakowego, oliwy z oliwek. Możliwość urozmaicania suszonych pomidorów dodatkami takimi jak zioła, przyprawy, dodatek nasion powoduje, że jest to produkt o nieskończonym potencjale do uatrakcyjniania i wymyślania na nowo. Do suszenia polecamy te odmiany pomidorów, które charakteryzują się stosunkowo niedużą zawartością wody (tzw. soku), a jednocześnie mają wyraźny aromat i mięsistą strukturę. Wskazane są tutaj wszelkie odmiany podłużne, takie jak lima, rzymskie lub śliwkowe.

Nasze suszarnie są urządzeniami wszechstronnymi, w których można suszyć na zmianę wiele różnych odmian warzyw, owoców, ziół, grzybów, mięs i innych surowców w przetwórstwie spożywczym, w zależności od tzw. sezonu i zapotrzebowania. W panelu sterowania każdej naszej suszarni można wprowadzać programy suszenia dedykowane poszczególnym surowcom. Sam proces suszenia można dzielić na etapy (kroki) zróżnicowane względem siebie parametrami pracy, takimi jak m.in.: czas, temperatura procesu, żądana wilgotność wyjściowa, natężenie ruchu powietrza oraz cykl zmian jego kierunków.