Suszenie to jeden z podstawowych procesów stosowanych w przemyśle podczas wytwarzania żywności, a także innych produktów i półproduktów, np. forniru, czy papieru. Proces ten pozwala na:
zapewnia stabilność mikrobiologiczną suszu. Ponadto dalsze obniżenie wilgotności produktu – do 5-10% dla warzyw i grzybów oraz do 15 % dla owoców, ogranicza ciemnienie suszu w trakcie przechowywania;
Aby uzyskać produkt wysokiej jakości należy odpowiednio dobrać metodę suszenia oraz jej parametry. Ważna jest również jakość surowca poddawanego procesowi suszenia oraz sposób jego obróbki wstępnej.
Określenie poszczególnych parametrów pozwalających na osiągnięcie oczekiwanej wydajności i jakości produktu jest często problematyczne dla naszych klientów, dlatego też w niniejszym artykule przedstawimy przykładowe dane dotyczące wydajności naszych suszarni przy zastosowaniu poszczególnych metod suszenia, jako uzupełnienie ich charakterystyk przedstawionych w naszych innych wpisach dotyczących metod i technologii suszenia.
Wpływ sposobu przygotowania surowca na wydajność suszenia
Na wydajność suszenia ma wpływ wiele czynników, m.in.:
W niniejszym wpisie skupimy się na wpływie cech surowca oraz sposobie jego przygotowania na wydajność suszenia. Parametry maszyn wykorzystujących daną metodę odprowadzenia wody z produktu oraz przykładowe dane zebrane z powszechnie dostępnych źródeł, w tym artykułów naukowych, stron internetowych i publikacji, będą przedmiotem kolejnych wpisów.
Najważniejsze cechy surowca, które należy uwzględnić przy wyborze danej metody suszenia oraz rodzaju urządzenia, przedstawiono poniżej.
Podstawowe cechy surowca decydujące o wydajności procesu suszenia:
Na wydajność procesu usuwania wody z surowca i właściwości produktu końcowego ma także wpływ jakość surowca oraz sposób jego obróbki wstępnej.
Zalecenia dotyczące właściwości warzyw i owoców poddawanych suszeniu są następujące:
Proces przygotowania surowca do procesu suszenia zależy od jego rodzaju i cech, a także oczekiwanych właściwości, jakimi powinien charakteryzować się susz. Najczęściej składa się on z następujących etapów:
Proces ten stosowany jest przede wszystkim w przypadku owoców posiadających twarda skórkę, takich jak winogrona, śliwki, borówki itp. W wyniku poddania produktu działaniu gorącej wody lub pary wodnej ich skórka pęka, a struktura tkankowa zostaje rozluźniona. Warunki wymiany ciepła i masy stają się korzystniejsze, a czas procesu suszenia ulega skróceniu. Ponadto w wyniku procesu blanszowania lepiej zachowana zostaje naturalna barwa surowca. Susz zawiera większą ilość składników odżywczych oraz charakteryzuje się lepszymi cechami organoleptycznymi.
Proces ten polega na poddaniu surowca działaniu gazowego dwutlenku siarki, bądź jego wodnego roztworu o stężeniu 1-3%. Sulfitacja wpływa na:
Pomimo niewątpliwych zalet proces ten jest obecnie coraz rzadziej stosowany. Wpływa na to m.in. fakt, że część SO2 może połączyć się z cukrami zawartymi w suszonych produktach, tym samym powodując zmianę ich barwy oraz redukcję zawartości witaminy B1. Ponadto zastosowanie siarki skutkuje korozją urządzeń, a jej opary są toksyczne dla ludzi.
Sulfitację zastępuje się więc alternatywnymi metodami pozwalającymi na osiągnięcie podobnych efektów, m.in. namaczaniem w:
Wydajność suszarni konwekcyjnych
Podstawowe parametry decydujące o wydajności suszenia metodą konwekcyjna to temperatura na wlocie i wylocie z urządzenia, wilgotność oraz prędkość przepływającego powietrza. Ponadto należy uwzględnić kierunek, w którym powietrze przepływa względem produktu i powierzchnię jego styczności z surowcem.
Największą uwagę poświęca się temperaturze czynnika suszącego. Zachowanie jej odpowiedniej wartości jest bardzo ważne. Zastosowanie zbyt wysokiej temperatury, np. na początku procesu suszenia niektórych warzyw może doprowadzić do utwardzenia ich powierzchni, a tym samym utrudnionej dyfuzji wody i wydłużenia czasu potrzebnego do usunięcia wody do określonego poziomu z surowca. Natomiast użycie zbyt niskiej temperatury skutkuje m.in. spadkiem wydajności procesu, a także zwiększeniem jednostkowych kosztów eksploatacyjnych.
Najczęściej suszonym przez naszych klientów surowcem są owoce, warzywa i grzyby. Dlatego to właśnie dla nich przedstawiliśmy w tabeli poniżej dane dotyczące zalecanej temperatury i odpowiadającego im orientacyjnego czasu suszenia poszczególnych produktów.
Tabela 1 Czas suszenia wybranych warzyw, owoców i grzybów. Źródła: materiały własne
oraz https://www.suszarkidoowocow.pl/pl/porady-dotyczace-suszenia
Aby zobrazować różnorodność rezultatów dotyczących czasu trwania procesu suszenia, które można uzyskać w zależności od cech materiału i przyjętych parametrów, w tabeli poniżej przedstawiliśmy przykładowe informacje zebrane z powszechnie dostępnych źródeł.Metoda konwekcyjna jest stosowana w celu usunięcia wody z innych produktów i półproduktów, niż wymienione wyżej.
Liczba czynników wpływających na wydajność suszenia jest jednak tak duża, że aby możliwe było możliwie precyzyjne określenie odpowiednich parametrów procesu i urządzenia suszarniczego, należy przeprowadzić próby suszarnicze.
Wydajność suszarni promiennikowych
W metodzie promiennikowej wzrost temperatury oraz usunięcie wody z produktu następuje wskutek absorpcji energii fal promieniowania elektromagnetycznego w zakresie IR przez powierzchniowe warstwy materiału. Podczerwień wnika na małą głębokość, dlatego też metoda ta zalecana jest przede wszystkim do produktów o dużym stosunku powierzchni do objętości, w tym materiałów w cienkich warstwach takich jak papier, powłoki lakiernicze, emalie.
W naszych urządzeniach zazwyczaj łączymy metodę promiennikową z konwekcyjną, dzięki czemu otrzymujemy satysfakcjonujące rezultaty dotyczące wydajności suszenia i jakości uzyskanego produktu. Przepływ powietrza zapewnia wówczas optymalne warunki odbioru wody z powierzchni materiału i usunięcie jej z komory urządzenia.
Liczba parametrów urządzenia decydujących o wydajności suszenia metodą promiennikowo – konwekcyjną jest większa niż w przypadku metody konwekcyjnej. Podstawowe z nich zostały przedstawione na liście poniżej.
Znaczenie wpływu odległości źródła promieniowania i początkowej wilgotności produktu można wykazać na podstawie danych dotyczących czasu potrzebnego do osiągnięcia temperatury powierzchni suszonych ziaren kukurydzy wynoszącej 90⁰C, przedstawionych w tabeli poniżej.
Tabela 2 Wydajność suszenia dla metody konwekcyjnej – przykładowe dane.
Oznaczenia: Wp – wilgotność początkowa produktu,
Wk – wilgotność końcowa produktu, Wwz – wilgotność względna, Vp – prędkość przepływu powietrza
Tabela 3 Wpływ początkowej wilgotności produktu i jego odległości od źródła promieniowania na czas procesu suszenia.
Jak można zauważyć, wydajność suszenia maleje wraz ze zwiększeniem odległości źródła promieniowania od produktu i wzrostem początkowej zawartości wody w surowcu. Jednakże należy pamiętać, że przy określaniu natężenia promieniowania padającego na suszony surowiec należy się kierować nie tylko czynnikami ekonomicznymi, lecz również uwzględnić jego właściwości fizyczne i chemiczne, gdyż w przeciwnym wypadku mogłoby dojść do pogorszenia jakości uzyskanego produktu.
W tabeli poniżej przedstawiliśmy, zebrane przez nas z powszechnie dostępnych publikacji, przykładowe dane obrazujące wpływ wymienionych w niniejszym akapicie parametrów na czas procesu suszenia przy zastosowaniu promieniowania podczerwonego.
Tabela 4 Wydajność suszenia przy zastosowaniu promieniowania podczerwonego – przykładowe dane. Oznaczenia: Wp – wilgotność początkowa produktu, Wk – wilgotność końcowa produktu, Wwz – wilgotność względna, Vp – prędkość przepływu powietrza, Oźp – odległość źródła promieniowania, p – ciśnienie powietrza, Int – interwałowe suszenie podczerwone/czas trwania interwału
Wydajność suszarni mikrofalowych
Suszenie mikrofalami jest kolejną metodą usunięcia wody z produktu, w ramach której woda zawarta w surowcu ogrzewana jest w wyniku absorpcji fal elektromagnetycznych. Jednakże, w odróżnieniu od metody promiennikowej, zastosowanie mają tu mikrofale o częstotliwości 915 MHz lub 2450 MHz, które wnikają w głąb produktu, ogrzewając go „od środka”.
W suszarniach przemysłowych metodę mikrofalową zazwyczaj łączy się z innymi metodami, najczęściej konwekcyjną i próżniową. Dlatego, aby określić wydajność procesu suszenia w zależności od parametrów maszyny, należy uwzględnić zarówno parametry dla metody mikrofalowej takie jak, m.in.: moc generatora mikrofal, częstotliwość mikrofal, odległość źródła promieniowania od produktu, tryb pracy generatora mikrofal – ciągły, bądź pulsacyjny, jak i parametry pracy dla pozostałych metod suszenia zastosowanych w urządzaniu.
W tabeli poniżej przedstawiliśmy dane dotyczące możliwych do uzyskania efektów suszenia przy zastosowaniu mikrofal, uzyskane na podstawie analizy powszechnie dostępnych źródeł.
Tabela 5 Wydajność suszenia przy zastosowaniu promieniowania mikrofalowego – przykładowe dane. Oznaczenia: Wp – wilgotność początkowa produktu, Wk – wilgotność końcowa produktu, Wwz – wilgotność względna, Vp – prędkość przepływu powietrza, Oźp – odległość źródła promieniowania, p – ciśnienie powietrza, Intpul – czas trwania interwału promieniowania mikrofalowego pulsacyjnego
Wydajność suszarni kontaktowych i próżniowych
W metodzie kontaktowej produkt ma bezpośredni kontakt z powierzchnią grzejną. To właśnie jej temperatura jest głównym parametrem decydującym o ilości usuniętej z surowca wody w zadanym czasie. Ponadto znaczący wpływ ma typ powierzchni, przez którą ciepło wnika w surowiec, stopień rozdrobnienia produktu, a także fakt, czy jest on mieszany w trakcie procesu suszenia.
Urządzenia wykorzystujące metodę kontaktową mogą pracować pod ciśnieniem atmosferycznym. Wówczas często stosuje się przepływy powietrza o określonej temperaturze, wilgotności i prędkości, umożliwiające odbiór wody z powierzchni materiału. Są to suszarnie kontaktowo – próżniowe, w których metodę kontaktową łączy się z próżniową. Przy wykorzystaniu tej metody należy określić wartość ciśnienia w komorze maszyny, gdyż to właśnie jego obniżona wartość wpływa na zmniejszenie temperatury wrzenia wody oraz powstanie gradientu ciśnień między wnętrzem produktu i jego otoczeniem wpływających zwiększenie szybkości transportu ciepła i masy, dzięki czemu istnieje możliwość otrzymania produktu charakteryzującego się niższą wilgotnością końcową oraz znacznie lepszymi parametrami jakościowymi niż w przypadku zastosowania metody konwekcyjnej.
Wpływ poszczególnych czynników można wykazać na podstawie przykładowych danych zawartych w powszechnie dostępnych publikacjach, a zebranych przez nas i przedstawionych w tabeli poniżej.
Tabela 6 Wydajność suszenia przy zastosowaniu metody kontaktowej i próżniowej – przykładowe dane. Oznaczenia: Wp – wilgotność początkowa produktu, Wk – wilgotność końcowa produktu
Podsumowanie
W tym i poprzednich wpisach skupiliśmy się przede wszystkim na wydajności suszarni przemysłowych w przypadku zastosowania różnych metod usunięcia wody z produktu. Jak widać ma na nią wpływ bardzo wiele czynników. Czas suszenia partii produktu w przypadku tego samego urządzenia będzie się różnić w zależności od cech surowca. Analogicznie dla jednego materiału uzyskamy różne wydajności, susząc go w innych maszynach. Dlatego też realizując nasze urządzenia podchodzimy do każdego przypadku indywidualnie, określając oczekiwane przez inwestora rezultaty procesu, a także dostępne środki i warunki dotyczące, m.in. preferowanego źródła zasilania. Dopiero na podstawie tych informacji indywidualnie dobieramy parametry poszczególnych podzespołów naszych suszarni. Aby dowiedzieć się więcej na temat poszczególnych metod, zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi wpisami, zaś w celu zakupu urządzenia do przeanalizowania naszej oferty i kontaktu poprzez formularz zamieszczony na stronie w zakładce kontakt.
Źródła: