SPL
SUSZARNIA PRÓŻNIOWA LABORATORYJNA
-
NAGRZEWNICA
elektryczna
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
poziomy
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch), kontaktowa, próżniowa
SPL
SUSZARNIA PRÓŻNIOWA LABORATORYJNA
-
NAGRZEWNICA
elektryczna
-
STEROWANIE
automatyczne
-
RUCH POWIETRZA
poziomy
-
METODA SUSZENIA
konwekcyjna (nadmuch), kontaktowa, próżniowa
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
- ISO 9001
- GMP | HACCP
- 5 LAT GWARACJI
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy
Suszenie materiału na tacach suszarniczych ustawionych na poziomach grzejnych. Suszenie w podciśnieniu metodą kontaktu materiału suszonego z powierzchnią grzejną. Poziomy grzejne uzbrojone w system ogrzewczy zasilany ogrzaną wodą. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
BĘBEN | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
RAMA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
| ||
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| regulacja temperatury płyty grzejnej wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY
| temperatura płyty grzejnej wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI
| intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
| ||
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 3 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-20 |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 4 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 1 |
WYMIARY | [mm] | 1600/1000/2000
|
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy
Suszenie materiału na tacach suszarniczych ustawionych na poziomach grzejnych. Suszenie w podciśnieniu metodą kontaktu materiału suszonego z powierzchnią grzejną. Poziomy grzejne uzbrojone w system ogrzewczy zasilany ogrzaną wodą. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.
MATERIAŁ WYKONANIA | ||
BĘBEN | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
RAMA | stal nierdzewna lub ocynkowana | |
TACE | stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu | |
IZOLACJA | wełna mineralna | |
| ||
STEROWANIE | ||
NASTAWA PARAMETRÓW PRACY
| regulacja temperatury płyty grzejnej wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
POMIAR PARAMETRÓW PRACY
| temperatura płyty grzejnej wilgotność powietrza przepracowanego czas suszenia | |
FUNKCJONALNOŚCI
| intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″ etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM | |
| ||
WYDAJNOŚĆ SUSZENIA | [kg wody/h] | 3 |
CZAS SUSZENIA | [h] | 4-20 |
ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA | [kW] | 4 |
POWIERZCHNIA SUSZENIA | [m2] | 1 |
WYMIARY | [mm] | 1600/1000/2000
|
________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
– rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
– dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
– wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK
wartość orientacyjna
- jabłko plastry | 4 kg
- owoce jagodowe | 7 kg
4 kg
jabłko plastry
7 kg
owoce jagodowe