próżniówka_circle

SPL

SUSZARNIA PRÓŻNIOWA LABORATORYJNA 

  • NAGRZEWNICA

    elektryczna

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    poziomy

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch), kontaktowa, próżniowa

próżniówka_circle

SPL

SUSZARNIA PRÓŻNIOWA LABORATORYJNA 

  • NAGRZEWNICA

    elektryczna

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    poziomy

  • METODA SUSZENIA

    konwekcyjna (nadmuch), kontaktowa, próżniowa

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy

Suszenie materiału na tacach suszarniczych ustawionych na poziomach grzejnych. Suszenie w podciśnieniu metodą kontaktu materiału suszonego z powierzchnią grzejną. Poziomy grzejne uzbrojone w system ogrzewczy zasilany ogrzaną wodą. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

BĘBEN

stal nierdzewna lub ocynkowana

RAMA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

regulacja temperatury płyty grzejnej

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura płyty grzejnej

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

3

CZAS SUSZENIA

[h]

4-20

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

4

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

1

WYMIARY

[mm]

1600/1000/2000

 

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego

do suszenia produktów spożywczych, owoców (do suszenia jabłek, gruszek, pomarańczy, mango, owoców jagodowych), warzyw (do suszenia czarnego czosnku), ziół (konopie), grzybów, biomasy

Suszenie materiału na tacach suszarniczych ustawionych na poziomach grzejnych. Suszenie w podciśnieniu metodą kontaktu materiału suszonego z powierzchnią grzejną. Poziomy grzejne uzbrojone w system ogrzewczy zasilany ogrzaną wodą. Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

BĘBEN

stal nierdzewna lub ocynkowana

RAMA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TACE

stal nierdzewna lub ocynkowana wyłożona teflonowanym włóknem szklanym (element ruchomy) lub pokryta powłoką silikonu lub teflonu

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

regulacja temperatury płyty grzejnej

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura płyty grzejnej

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

etap suszenia podzielony jest na 6 kroków z możliwością nastawy parametrów pracy dla każdego kroku sekwencyjnie

sterowanie pracą suszarni oparte jest na zastosowaniu nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

3

CZAS SUSZENIA

[h]

4-20

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

4

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

1

WYMIARY

[mm]

1600/1000/2000

 

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK

wartość orientacyjna

4 kg

jabłko plastry

7 kg

owoce jagodowe