tasmowa_promiennikowa_STPr

STPr

SUSZARNIA TAŚMOWA  KONWEKCYJNA

  • PROMIENNIK

    ceramiczny | rurowy gazowy

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    pomocniczy

  • METODA SUSZENIA

    podczerwień (infrared)

tasmowa_promiennikowa_STPr

STPr

SUSZARNIA TAŚMOWA  KONWEKCYJNA

  • PROMIENNIK

    ceramiczny | rurowy gazowy

  • STEROWANIE

    automatyczne

  • RUCH POWIETRZA

    pomocniczy

  • METODA SUSZENIA

    podczerwień (infrared)

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów, ziół oraz konopi, a także do suszenia wszelkiego typu garanulatów przemysłowych

Proces suszenia zachodzi podczas przemieszczania się materiału na taśmach perforowanych i polega na termicznej obróbce wsadu za pomocą promieniowania podczerwonego spomaganego konwekcją. Promienie podczerwone są przekazywane z promiennika do suszonego materiału bez ogrzewania otaczającego go powietrza. Promieniowanie podczerwone powoduje szybkie nagrzanie się powierzchni suszonego materiału. Następnie ciepło jest przekazywane przez przewodzenie do wnętrza suszonego materiału. W suszeniu za pomocą promieniowania podczerwonego największe zastosowanie ma daleka podczerwień (ang. far infrared, λ= 25 – 100 μm) ze względu na największą absorpcję energii promieniowania przez większość materiałów. Suszony materiał nie tylko absorbuje energię, ale może ją także odbijać i rozpraszać.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TAŚMA

stal nierdzewna, ocynkowana, PTFE

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

regulacja prędkości taśmy

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

<200

CZAS SUSZENIA

[h]

2-  6

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

<150

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

<50

WYMIARY

[mm]

2500/12000/2000

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego

do suszenia warzyw (np. czosnek, papryka, marchewka, burak, ziemniak), owoców (np. jabłko, gruszka, truskawka, malina, śliwka), granulatów, grzybów, ziół oraz konopi, a także do suszenia wszelkiego typu garanulatów przemysłowych

Proces suszenia zachodzi podczas przemieszczania się materiału na taśmach perforowanych i polega na termicznej obróbce wsadu za pomocą promieniowania podczerwonego spomaganego konwekcją. Promienie podczerwone są przekazywane z promiennika do suszonego materiału bez ogrzewania otaczającego go powietrza. Promieniowanie podczerwone powoduje szybkie nagrzanie się powierzchni suszonego materiału. Następnie ciepło jest przekazywane przez przewodzenie do wnętrza suszonego materiału. W suszeniu za pomocą promieniowania podczerwonego największe zastosowanie ma daleka podczerwień (ang. far infrared, λ= 25 – 100 μm) ze względu na największą absorpcję energii promieniowania przez większość materiałów. Suszony materiał nie tylko absorbuje energię, ale może ją także odbijać i rozpraszać.
Przebieg procesu suszenia jest monitorowany za pomocą urządzeń pomiarowych kontrolujących temperaturę powietrza nawiewanego i temperaturę powietrza wylotowego.

MATERIAŁ WYKONANIA

KOMORA

stal nierdzewna lub ocynkowana

TAŚMA

stal nierdzewna, ocynkowana, PTFE

IZOLACJA

wełna mineralna

 

STEROWANIE

NASTAWA PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

regulacja prędkości taśmy

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

POMIAR PARAMETRÓW PRACY

 

temperatura powietrza procesowego

wilgotność powietrza przepracowanego

czas suszenia

FUNKCJONALNOŚCI

 

intuicyjny kolorowy wyświetlacz dotykowy LCD 4″

nowoczesnych układów automatyki Siemens, Weintek

sterowanie automatyczne na podstawie algorytmów uzgodnionych z Zamawiającym

sterownik mikroprocesorowy umożliwia wprowadzanie parametrów pracy w szerokim zakresie

zdalny monitoring i sterowanie za pomocą sieci LAN, WIFI, GSM

 

WYDAJNOŚĆ SUSZENIA

[kg wody/h]

<200

CZAS SUSZENIA

[h]

2-  6

ZAINSTALOWANA MOC CIEPLNA

[kW]

<150

POWIERZCHNIA SUSZENIA

[m2]

<50

WYMIARY

[mm]

2500/12000/2000

________
* czas trwania procesu suszenia surowca do pożądanej wilgotności jest uzależniony od technologii produkcji suszu. Szczególną rolę odgrywa:
 – rodzaj, wilgotność, poziom rozdrobnienia surowca i sposób jego ułożenia w suszarni
 – dobór właściwych parametrów pracy maszyny i jej prawidłowa eksploatacja
 – wilgotność powietrza czerpanego
ZAŁADUNEK

wartość orientacyjna

120 kg

jabłko plastry

240 kg

owoce jagodowe